Kaliteli bir web sitesi tasarımı dijital ortamda başarı elde etmeye çalışan her kurum için önemlidir. Ancak bir web sitesi arama sonuçlarında bulunamıyorsa ilgili kurum sadece çok az kişiye ulaşabilir. Bugün arama motoru dostu olan bir web sitesi kurabilmek için gerekli en temel SEO ilkeleri hakkında konuşacağız.
Şunu bilmeliyiz ki kolayca gezilebilir siteler arama motorları tarafından daha kolay anlaşılır. Ayrıca, arama motorları sitenizin mimarisini daha iyi anladığında, anahtar kelimelerinizle arama yapan nitelikli son kullanıcılara sitenizin gösterilme olasılığı daha yükselecektir.
Arama dostu URL’ler, sorgu dizeleri gibi taranması zor URL’ler değildir. En iyi URL’ler, sayfanın içeriğini açıklamaya yardımcı olan anahtar kelimeler içerir. Karışık parametrelerden ve sembol işaretlerden kaçınıp, temiz görünen ve mümkün olduğunca kısa URL adreslerini seçiniz.
Artık uzun ve içerisinde bir çok anahtar kelime içeren URL’ler Google tarafından spam olarak algılanıyor. URL içerisinde yazdığınız sluğ kısmında 3-4 kelimeyi geçmemenizde fayda var.
Eğer web sitemizde kategori, tag sayfaları, test ve başka denemeler için oluşturulmuş sayfalar varsa bunların arama motorları tarafından indekslenmesini engellemeliyiz. Çünkü bu sayfalar kullanıcıya çoğunlukla birşey sunmazlar.
Bunun haricinde “duplicate content” (tekrar edilmiş içerik) cezası oluşturabilirler. Bu sayfaların arama motorlarının indeksinden hariç tutulması web sitemizin SEO su için faydalı olacaktır.
Tüm resim alt tag (alt özellikleri) açıklayıcı olarak yazılmalıdır. Google halen resimlerin tam olarak ne olduğunu anlayabilecek kapasiteye ulaşamadı. Bizim resimlerimiz hakkında sunacağımız bilgi hem Google’a yardımcı olacak, hem de istediğimiz anahtar kelime için iyi biri pozisyon alma şansımızı artıracaktır. SEO faydaları haricinde resim alt özelliklerini belirlemek, resimleri göremeyen kullanıcılara da yardımcı olur.
Sayfa başlıkları, açıklamalar ve anahtar kelimeler farklı olmalıdır. Çoğu zaman, web tasarımcıları bir web sitesi için bir şablon oluşturur ve meta tanımlamaları değiştirmeyi unutur. Arama motorları her sayfayı kendine özgü olarak görmek isterler. Her sayfanın kendi meta veri kümesi olmalıdır.
Arama motorlarının web sitesinin yapısının nasıl oluşturulduğunu daha iyi kavramasına yardımcı olan en önemli şey meta tanım yazılarıdır. Açıklayıcı ancak anahtar kelimelerinizi içeren ve bu mümkünse bu kelimeleri bir defadan fazla tekrar etmeyen meta tanımlamaları en optimum sonuçları verecektir.
Sitenizde çok fazla içerik varsa büyük bir açılır menüden kaçınmalısınız. Bunun yerine, bir mega menü tasarım öğesi kullanmayı deneyin. Bu dev açılır listeler fareyle üzerine gelindiğinde dağıtılan bir arabirimdir. Genellikle birkaç sütuna yayılırlar ve içeriği ve resimleri düzene sokmanın iyi bir yoludur. Ayrıca daha kolay navigasyona ek olarak iyi bir kullanıcı deneyimi sunarlar.
Mega menüler, silolar oluşturarak alt sayfaları ve anahtar kelimeleri gruplandırarak SEO sıralamalarına yardımcı olur. Silo mimarisi, tanım gereği, hepsi aynı anahtar kelimeyle alakalı olan sayfa gruplarını izole eder. Sitenize fazladan bir organizasyon katmanı sağlar. Ayrıca, arama motorlarının web sitenizi anlamasına ve doğru kullanıcılara doğru sayfaları sunmasına yardımcı olur.
Derin siteler arama motoru optimizasyonu için benzersiz zorluklar oluşturur, ancak bu tür site yapılarında bile kolay gezinme sağlamanın bir yolu vardır. Belirli anahtar kelimelerin çevresinde silolar oluşturan alt menüleriniz varsa, bu silo içindeki sayfaları birbirine bağlamak, bu kategorinin SEO’sunu güçlendirir.
Sayfaları silolar içinde birbirine bağlama işlemi, tek tek sayfaların aramada öne çıkması için daha fazla fırsat sunar. Ayrıca işletmelerin silolarında alt sayfalarının kaybolmasını önler. Kullanıcılar benzer sayfaları birbirine bağlayarak, aranılan bilgilere hızlıca geçerek birinden diğerine atlayabilirler.
Biçim tabanlı navigasyon, kullanıcılar için bir bağlantıyı tıkladıklarında bulacakları içerik türüyle ilgili beklentileri belirler. Kurumsal sitelerde sıklıkla kullanılan formata dayalı navigasyonu görüyoruz. Bu yaygın bir uygulama olmakla birlikte kullanıcının ihtiyaçlarını düşünülüyorsa, tamamen terk edilmesi gereken bir uygulamadır. Açıklayıcı navigasyon eklemek, kullanıcıların doğru yerde olup olmadıklarını anlamalarına yardımcı olur.
JavaScript, kodlama dünyasında çok kullanılan bir dildir, ancak site navigasyonu için ideal bir seçim değildir. Ayrıca çok da arama motoru dostu değildir. Javascript in kullanım yerleri var tabi ki. Duyarlı, grafiksel veya akıllı navigasyon tasarlamak için Javascript en iyi seçimdir. Ancak tasarımcılar, HTML5 gibi bir dil üzerinde JavaScript seçmenin, istenen SEO sonuçlarını almayı daha zor hale getirebileceğini bilmelidir.
Aktarılacak çok fazla bilgi varsa, görüntü karusellerini kullanarak kolay gezinme sağlayabilirsiniz. Bu öğeler genellikle görsel olarak iyi bir deneyim sunarlar. Bir ana sayfadan veya bir açılış sayfasından bağlamak istediğiniz ürünleri, bir bloğu veya öne çıkan herhangi bir içeriği sergilemenin harika bir yoludur. Görüntü karuselleri, özellikli sayfalarda kolay gezinmeyi sağlayan dinamik bir kullanıcı deneyimi oluşturmaya yardımcı olur.
Kullanıcı deneyimine odaklanmak, kullanıcıların anladığı ve etkileşimde bulunduğu siteler oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca tasarımcıların SEO için hazırlanmış kolay gezinme ve mimarı oluşturmalarına yardımcı olur.
Kafa karıştırıcı gezinti çubukları, bir kullanıcının bir web sitesinde sahip olabileceği en sinir bozucu deneyimler arasındadır. Bu deneyimin ortaya çıkmasını önlemek için tasarımcıların son kullanıcının zihnine girmesi ve navigasyonun beta testi ve diğer inceleme biçimlerine dayanmasını sağlamak önemlidir. Harika bir kullanıcı deneyimi (gezinme çubukları dahil) oluşturmak için tasarımcıların kitlelerini derinlemesine anlamaları ve son kullanıcıya hizmet veren tasarım seçeneklerini keşfetme istekleri olmalıdır.
Altay Gürsel
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin Google’da üst sıralara yükseltilmesi gibi konularda bilgi ve görüşlerini kendi websitesi olan metriculum.com üzerinde paylaşıyor.